Αναγεννητική Κυτταρική Θεραπεία

Είναι γνωστό πως το μυοσκελετικό σύστημα χαρίζει την κίνηση και την αυτονομία του ανθρώπου στη στάση, στη βάδιση, στο τρέξιμο και στα σπορ. Όμως, κατά τη διάρκεια της ζωής, τόσο οι μύες, οι σύνδεσμοι, οι τένοντες όσο και ο σκελετός (οστά, αρθρώσεις και χόνδρος) υπόκεινται σε τραυματισμούς ή/και σε ηλικιακή εκφύλιση, με αποτέλεσμα τη χρόνια εμφάνιση του πόνου, της δυσκαμψίας ή ακόμα και της ελάττωσης της αθλητικής απόδοσης στους αθλητές.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια η Ορθοπαιδική αντιμετώπιση των παθήσεων και των τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος είχε ως στόχο την ανακούφιση του πόνου με τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και την ταυτόχρονη επούλωση του τραυματισμένου ιστού, αφού εκτός από τα οστά, τα υπόλοιπα μέρη του μυοσκελετικού συστήματος δεν διαθέτουν αναγεννητικές ιδιότητες. Συνεπώς, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ασθενής αναγκάζεται να υποστεί μια χειρουργική επέμβαση καθώς η χρόνια φθορά συσσωρεύεται με τον χρόνο και οδηγεί σε προχωρημένου σταδίου, μόνιμη και μη αντιστρεπτή βλάβη των ιστών.

Σήμερα, ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί ο χρόνιος πόνος και να αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως η μυοσκελετική βλάβη (πάθηση και τραυματισμός) με φυσιολογικό ιστό, με αναγέννηση δηλαδή του ιστού και όχι με ουλή όπως γινόταν μέχρι πρότινος, με την εφαρμογή της εξατομικευμένης κυτταρικής θεραπείας, ειδικά όταν η βλάβη βρίσκεται στα αρχικά της στάδια.

Συνεπώς, η αναγεννητική κυτταρική θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε περιπτώσεις παθήσεων και κακώσεων του μυοσκελετικού συστήματος οι οποίες είναι πιθανό στο μέλλον να καταλήξουν σε χειρουργική επέμβαση, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργείο όπως η αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία από τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό του ιατρείου μας οι πιο σύγχρονες κυτταρικές θεραπείες για την αντιμετώπιση και πρόληψη της οστεοαρθροπάθειας (γόνατος, ισχίου, σπονδυλικής στήλης, ποδοκνημικής, ώμου, αγκώνα και μικρών αρθρώσεων), των μυϊκών θλάσεων, των αθλητικών κακώσεων και της τενοντοπάθειας με απλή έγχυση ή με καθοδηγούμενη εμφύτευση κυττάρων στην πάσχουσα περιοχή. Οι θεραπείες αυτές εφαρμόστηκαν επίσης με μεγάλη συχνότητα σε παθήσεις και τραυματισμούς του γόνατος όπως οι συνδεσμικές βλάβες μετά από αθλητικές κακώσεις, η μερική ρήξη πρόσθιου χιαστού και η ρήξη μηνίσκου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιήθηκαν και για την επιτάχυνση της πώρωσης ενός κατάγματος.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο αντιμετώπισης των παθήσεων και των τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος η οποία έχει τριπλό στόχο: ο πρώτος στόχος είναι να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο, να σταματήσει την φθορά, και να βελτιώσει την κινητικότητα του πάσχοντος μέλους, ο δεύτερος στόχος είναι η ταχεία αναγέννηση των αρθρικών χόνδρων, των οστών, των μυών και των τενόντων με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή ή αθλητή (αυτόλογη θεραπεία), ενώ ο τρίτος στόχος είναι η αποφυγή των παρενεργειών από τα φάρμακα όπως η κορτιζόνη και τα αντιφλεγμονώδη και η αποφυγή μιας χειρουργικής επέμβασης με τις επιπλοκές της.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των κυτταρικών θεραπειών είναι η απουσία παρενεργειών. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και εντός 24-48 ωρών από την ενδοαρθρική χορήγηση, δεν χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, δεν υπάρχουν επιπλοκές όπως φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή που παρατηρούνται συχνά μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και είναι επικίνδυνες για την ζωή, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος απόρριψης ή κίνδυνος ασυμβατότητας αφού τα κύτταρα προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή.

Η λήψη των κυττάρων πραγματοποιείται από το αίμα, από τον μυελό των οστών ή από τον λιπώδη ιστό και στη συνέχεια τα κύτταρα αποστέλλονται σε εξειδικευμένη εργαστηριακή υποδομή για την ποιοτική και ποσοτική παρασκευή τους σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητά τους. Τα κύτταρα σε μερικές περιπτώσεις εφαρμόζονται με τη βοήθεια της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, λόγου χάρη με τη βοήθεια μιας βελόνας και ενός ακτινοσκοπικού μηχανήματος στην περίπτωση της σπονδυλικής στήλης ή με την βοήθεια της αρθροσκόπησης σε εστιακή χόνδρινη βλάβη του γόνατος, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν βιοχημικές πληροφορίες από το μεταβολομικό προφίλ του ασθενή με στόχο τη διατροφική ισορροπία και τη μόνιμη απώλεια του σωματικού βάρους ή τη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης των αθλητών.

Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, για την αποτελεσματικότητα όλων των σύγχρονων αυτών μεθόδων αποτελεί η σταδιοποίηση της πάθησης από εξειδικευμένο στην κυτταρική θεραπεία Ορθοπαιδικό με εμπειρία στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, ενώ χρήσιμος είναι και ο καθορισμός των προσδοκιών του ασθενή από την θεραπεία. Με βάση τη σταδιοποίηση της πάθησης και τις προσδοκίες από την θεραπεία, ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός επιλέγει την στρατηγική και το σχήμα της κυτταρικής θεραπείας που θα εφαρμόσει εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Το ποσοστό των ασθενών του ιατρείου μας που έμειναν ικανοποιημένοι από την εφαρμογή αυτών των θεραπειών στην πάθησή τους είναι πάνω από 90%, ενώ η μείωση του πόνου και η βελτίωση της κινητικότητας εμφανίζεται ήδη από τα πρώτα 15 λεπτά στο 80% των ασθενών μας.

Τα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας των κυτταρικών θεραπειών σε ασθενείς του ιατρείου μας οφείλονται στην ακριβή διάγνωση του σταδίου της πάθησης, στη χρήση εξειδικευμένων εργαστηρίων παρασκευής κυττάρων (το ιατρείο μας δεν χρησιμοποιεί βιομηχανοποιημένους τρόπους παρασκευής των κυττάρων), στη στοχευμένη εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών με βάση την διεθνή εμπειρία, στην επιλογή των ασθενών και του σχήματος της κυτταρικής θεραπείας βάση επιστημονικών κριτηρίων από τη διεθνή βιβλιογραφία και στη συμμόρφωση των ασθενών στις οδηγίες του εξειδικευμένου Ορθοπαιδικού μας.


Μαρτυρία Ασθενού


Οι ποιο συχνές ερωτήσεις για τα βλαστοκυττάρα στην Ορθοπαιδική

 1. Τι είναι τα βλαστοκύτταρα και που βρίσκονται;
  Είναι κύτταρα που βρίσκονται σε ιστούς όπως το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, ο ιστός του ομφαλίου λώρου, ο λιπώδης ιστός, τα νεογιλά δόντια και ο μυελός των οστών και που μπορούν να μετατρέπονται σε άλλες μορφές κυττάρων όταν βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες.
 2. Από πού παίρνουμε τα βλαστοκύτταρα στην Ορθοπαιδική;
  Από τον μυελό των οστών, από τα χονδροκύτταρα και από τον λιπώδη ιστό.
 3. Ποιες Ορθοπαιδικές παθήσεις αντιμετωπίζονται με τα βλαστοκύτταρα;
  Η οστεοαρθρίτιδα ή οστεοαρθροπάθεια τραυματικής και εκφυλιστικής αιτιολογίας, οι τενοντίτιδες, οι θλάσεις των μυών και ο τραυματισμός του αχίλλειου τένοντα.
 4. Η αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων με τα βλαστοκύτταρα είναι ίδια για όλους τους ασθενείς;
  Όχι, είναι εξατομικευμένη! Με βάση την ηλικία, τη γενική κατάσταση, το στάδιο της πάθησης και τις προσδοκίες του ασθενή, η αντιμετώπιση είναι εξατομικευμένη και ο τρόπος χορήγησης αποτελεί επιλογή του Ορθοπαιδικού.
 5. Ποιοι ασθενείς μπορούν να κάνουν τη θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα;
  Όλοι, χωρίς καμία επιπλοκή, νοσηλεία και παραμονή σε κλινήρη κατάσταση και ιδιαίτερα σε αναπνευστικούς και καρδιολογικούς ασθενείς επειδή με τη θεραπεία αυτή αποφεύγονται οι μετ-εγχειρητικές επιπλοκές.
 6. Γιατί κάποιος να επιλέξει την αναγεννητική κυτταρική θεραπεία με βλαστικά κύτταρα και όχι την ολική αρθροπλαστική;
  Επειδή η κυτταρική βιολογική θεραπεία είναι πιο φθηνή και πιο ασφαλής για τον ασθενή. Επιπλέον, δεν απαιτείται από τον ασθενή να μείνει κλινήρης και συνεπώς αποφεύγονται οι επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης όπως η θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται και η λήψη των αντιθρομβωτικών φαρμάκων. Ο ασθενής δεν λαμβάνει γενική νάρκωση και η μέθοδος είναι περισσότερο προσβάσιμη για τον ασθενή. Ωστόσο, ο Ορθοπαιδικός είναι αυτός που θα επιλέξει τον εξατομικευμένο τρόπο θεραπείας με βάση την ηλικία, το στάδιο της πάθησης αλλά και τις προσδοκίες του ασθενή από τη θεραπεία.
 7. Πότε θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα στον ασθενή;
  Άμεσα εξαφανίζεται πόνος από τη φλεγμονή και στη συνέχεια ανάλογα με το στάδιο και την έκταση της βλάβης ακολουθεί η βελτίωση στην κινητικότητα της άρθρωσης.
 8. Χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής όπως το πόσιμο κολλαγόνο ή πόσιμο υαλουρονικό μετά τη διαδικασία;
  Τα συμπληρώματα διατροφής όπως το πόσιμο κολλαγόνο και το πόσιμο υαλουρονικό δεν έχουν καμία ένδειξη και κακώς γίνεται τόσο μεγάλη διαφήμιση ανάλογων προϊόντων. Ο οργανισμός συνθέτει μόνος του τα αμινοξέα του κολλαγόνου και του υαλουρονικού, άσχετα από την εξωγενή χορήγηση, επομένως με τη λήψη τους επιβαρύνεται το ήπαρ και ο νεφρός για να μεταβολίσουν την πληθώρα των αμινοξέων και των σακχάρων του πόσιμου κολλαγόνου και του υαλουρονικού και γενικότερα ο οργανισμός επιβαρύνεται με περισσότερες θερμίδες.
 9. Μπορεί η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων να προκαλέσει καρκίνο;
  Τα ενήλικα βλαστοκύτταρα δεν προκαλούν ποτέ καρκίνο. Ίσα-ίσα θεραπεύουν τον καρκίνο με τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων. Δεν πρέπει να συγχέουμε τα ενήλικα βλαστοκύτταρα με τα εμβρυϊκά τα οποία προκαλούν καρκίνο και για το λόγο αυτό απαγορεύεται η χρήση τους σε ασθενείς.
 10. Γιατί άλλοι Ορθοπαιδικοί δεν εφαρμόζουν την κυτταρική θεραπεία;
  Είναι θέμα εκπαίδευσης και εμπειρίας, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η διενέργεια εξειδικευμένων τεχνικών από την Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική όπως σε περιπτώσεις αρθροπάθειας στη Σπονδυλική Στήλη, στο ισχίο και στο γόνατο. Το ιατρείο μας εφαρμόζει την αναγεννητική ιατρική τα 3 τελευταία χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία σε ασθενείς με αρχόμενη οστεοαρθροπάθεια γόνατος, ισχίου και Σπονδυλικής Στήλης.


 Δεν υπάρχει καμία επιπλοκή, αλλεργία ή ανεπιθύμητη αντίδραση!


* Η επιστημονική και εύστοχη διάγνωση από τον Ορθοπαιδικό μας στηρίζεται αποκλειστικά στην αντιστοίχιση της λεπτομερούς διερεύνησης του ιατρικού ιστορικού και της εξατομικευμένης κλινικής εξέτασης με τον απεικονιστικό έλεγχο, όταν αυτός κριθεί απαραίτητος, μετά από προγραμματισμένο ραντεβού στο ιατρείο μας.