Δισκοπλαστική & Δύσκολες Περιπτώσεις

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική

Η Δισκοπλαστική είναι μια εξειδικευμένη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική χάρη στην οποία ο μεσοσπονδύλιος δίσκος στον αυχένα, το θώρακα ή τη μέση συρρικνώνεται με το μηχανισμό της ώσμωσης και αναδιαμορφώνεται με στόχο να αντιμετωπιστεί αιτιολογικά και αποτελεσματικά η κλινική συμπτωματολογία και οι παθήσεις στους μεσοσπονδύλιους δίσκους της σπονδυλικής στήλης. Μερικοί την αναφέρουν λανθασμένα ως πυρηνόλυση, ωστόσο τα υλικά που χρησιμοποιεί το ιατρείο μας δεν προκαλούν καμία λύση ή βλάβη στον δίσκο.

Μερικές από τις κύριες ενδείξεις είναι η Κλινική συμπτωματολογία λόγω πρόπτωσης δίσκου (οξεία ισχιαλγία), εκφυλιστικής νόσου του δίσκου (χρόνια οσφυαλγία) και κήλης δίσκου χωρίς έξοδο του δισκικού υλικού. Η κλινική συμπτωματολογία είναι πόνος στη μέση, πόνος στον μηρό, μυϊκή ατροφία, χωλότητα, αυχενικός πόνος, πόνος στην πλάτη, παραισθησία, πόνος με αντανάκλαση στο κάτω ή άνω άκρο, μουδιάσματα, ζάλη αλλά και αϋπνία, πάρεση.

Όλοι οι ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών ακόμα και οι υπερήλικες άνω των 80 ετών και οι με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι ασθενείς με κύρια πάθηση την δισκοπάθεια από 1 έως και 5 μεσοσπονδύλιους δίσκους ανήκουν στην κατηγορία ασθενών.

Μερικές από τις "δύσκολες" περιπτώσεις που αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά ήταν

 1. Μία μεγάλη δισκοκήλη με σημαντικού βαθμού κατάληψη του σπονδυλικού σωλήνα
 2. Σπονδυλική στένωση σε πολλαπλά επίπεδα λόγω πολλαπλής δισκοπάθειας
 3. Μικρού έως 1ου βαθμού σπονδυλολίσθηση με συνοδό πρόπτωση δίσκου
 4. «Πτώση» άκρου ποδός
 5. Εξαφάνιση έντονης χωλότητας μετά από 15 ημέρες.

diskoles-periptoseis-asthenon-diskoplastiki


Η Γενική διαδικασία χωρίζεται σε 5 στάδια

 1. Στάδιο 1
  Σε άσηπτο περιβάλλον μιας αίθουσας χειρουργείου Ιδιωτικής Κλινικής ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός αποστειρώνει την ανατομική περιοχή και εφαρμόζει τοπική αναισθησία διαλύματος ξυλοκαϊνης.
 2. Στάδιο 2
  Μια διασωληνομένη βελόνα διαμέτρου 1 χιλιοστού καθοδηγείται από το δέρμα του ασθενή σε ένα συγκεκριμένο σημείο του παθολογικού δίσκου οδηγώντας την μέσα από ένα ασφαλές ανατομικό «μονοπάτι» υπό την συνεχή καθοδήγηση ενός ψηφιακού ακτινοσκοπικού μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας.
 3. Στάδιο 3
  Πραγματοποιείται αργή έγχυση και εμφύτευση ενός υλικού Ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
 4. Στάδιο 4
  Αφαιρείται η βελόνα, αποστειρώνεται το χειρουργικό πεδίο, επιδένεται η οπή του δέρματος και ελέγχεται η ορθή τοποθέτηση του υλικού μέσα στον δίσκο.
 5. Στάδιο 5
  Ο ασθενής αναρρώνει για 2-4 ώρες στο δωμάτιό του και του δίνεται εξιτήριο από την κλινική με εξατομικευμένες οδηγίες.

 Δεν υπάρχει καμία επιπλοκή, αλλεργία ή ανεπιθύμητη αντίδραση!


Άμεσα Αποτελέσματα


Αποτελέσματα Δισκοπλαστικής ένα (1) Χρόνο Μετά

Η ανακούφιση του οξύ πόνου έρχεται από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες μετά τη δισκοπλαστική ανάλογα με το στάδιο της συγκεκριμένης πάθησης, την ηλικία, τις σύνοδες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης αλλά και ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες της ανατομικής περιοχής. Η χωλότητα μερικές φορές εξαφανίζεται μετά από 6-12 μήνες λόγω της καθυστερημένης προσέλευσης του ασθενή και της μεγάλης βλάβης που είχε ήδη προκληθεί στο νεύρο μέχρι πριν από τη δισκοπλαστική. Στις περιπτώσεις αυτές η χωλότητα θα εξαφανιζόταν στο ίδιο διάστημα και μετά από μια χειρουργική επέμβαση δισκετομής, μικροδισκεκτομής ή ενδοσκοπικής δισκεκτομής. Ωστόσο, βασικό ρόλο παίζει και η εύστοχη τοποθέτηση του υλικού στον δίσκο από τον χειρουργό μετά από τη μελέτη της ακτινογραφίας και της μαγνητικής τομογραφίας. Στη δική μας σειρά των τελευταίων 3 χρόνων με συνολικό αριθμό δισκοπλαστικών πάνω από 300, το 91% των ασθενών με αμιγή δισκοπάθεια, προβολή δίσκου και δισκοκήλη έχουν αποφύγει την χειρουργική επέμβαση της μικροδισκεκτομής, της ενδοσκοπικής δισκεκτομής ή της ανοικτής δισκεκτομής, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και «δύσκολες» περιπτώσεις με συνοδό σπονδυλολίσθηση, σπονδυλική στένωση, σημαντικού βαθμού κατάληψη του σπονδυλικού σωλήνα από τη δισκοκήλη και χωλότητα με «πτώση» του άκρου ποδός.

* Η επιστημονική και εύστοχη διάγνωση από τον Ορθοπαιδικό μας στηρίζεται αποκλειστικά στην αντιστοίχιση της λεπτομερούς διερεύνησης του ιατρικού ιστορικού και της εξατομικευμένης κλινικής εξέτασης με τον απεικονιστικό έλεγχο, όταν αυτός κριθεί απαραίτητος, μετά από προγραμματισμένο ραντεβού στο ιατρείο μας.